Новини


 

02.05.2017

OFC 2017 започва днес в София

Българският шампион ще се бори за голямата награда - камион Renault T 480 на световния финал в Испания през октомври

Квалификациите на състезанието по икономично шофиране на камиони Renault Trucks  - Optifuel Challenge 2017 в България започват днес в София. До 22 май предварителни кръгове ще се проведат в още 7 града – Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Димитровград, Пловдив и Благоевград.

За всяка от локациите ще бъдат излъчени по двама шофьори с най-добър резултат и така ще се формира група от 16 финалисти. Те ще се явят на националния финал на 22 юни 2017 г., където ще бъде определен и шампионът на България.

Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се очаква да се включат над 2500 участници от 30 държави. Според регламента националните състезания излъчват 30 шампиона, които ще премерят уменията си по икономично шофиране на големия финал през октомври в Испания. Там българинът ще има шанс да спечели и голямата награда: интелигентният и икономичен камион Renault T 480 13L OPTIFUEL.

Всички шофьори на камиони могат да се включат в квалификациите на Optifuel Challenge 2017 без предварително записване. На място те ще трябва да представят свидетелство за правоуправление Категория С+E, да се запознаят с правилата на състезанието и да ги приемат. След това те ще могат да демонстрират уменията си за ефективно шофиране на камион Renault T480, 13L, HSC, оборудван с редица решения за оптимизиране на разхода на гориво и системата Optivision, която използва GPS свързаност, за да определя смяната на предавки, ускорението и скоростта в зависимост от топографията на пътя.

Маршрутите на състезанията у нас ще бъдат зададени предварително, а шофирането ще се оценява въз основа на сравнителен анализ на консумацията на гориво и данни за начина на шофиране от Optifuel Infomax.

Големият финал в Испания ще се проведе в две части. В първия кръг участниците ще трябва да решат тест, който проверява знанията им свързани с икономичното и екологично шофиране. Във втората фаза те ще трябва да ги демонстрират и на практика по време на 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel. Победителят ще бъде определен на база комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост.

Селекциите в България ще се проведат от 2 до 22 май (от 10:00 до 18:00 часа), както следва:

  • 2 и 3 май 2017 г. – София, Сервизен Център София, бул. Сливница 630
  • 5 май 2017 г. – Плевен, паркинг “Балканстрой”
  • 9 май 2017 г. – Велико Търново, база “Румяна Хинкова”
  • 11-12 май 2017 г. – Варна, база “Канотранс”
  • 15-16 май 2017 г. – Бургас, паркинг, хипермаркет МЕТРО
  • 18 май 2017 г. – Димитровград, бензиностанция Петрол, изход Стара Загора
  • 19-20 май 2017 г. – Пловдив, паркинг, хипермаркет МЕТРО 2
  • 22 май 2017 г. – Благоевград, картинг писта FDKART, главен път Е79, изход Кулата


Списък на държавите-участнички в
Optifuel Challenge 2017:

Алжир, Германия, Белгия, България, Чили, Хърватска, Испания, Естония, Франция, Финланция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Мароко, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Обединеното Кралство, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария, Тунис и Украйна.