Новини


 

20.06.2017

22-ма финалисти ще се борят за титлата “Най-ефективен шофьор на камион” в OFC 2017

Камион Renault Гама Т с полуремарке за 3 месеца безвъзмезно ползване е голямата награда в българския финал

22-ма участници ще се борят за титлата “Най-ефективен шофьор на камион” на българския финал на традиционното състезание Optifuel Challenge 2017. Решаващата надпревара ще се проведе на 22 юни в района на Разлог и Банско по трасе с държина 34 км. Шофирането ще се проведе паралелно на два състезателни камиона Renault T 480 13L OPTIFUEL с ремаркета, които пристигат у нас специално за надпреварата от централата на Renault Trucks във Франция. Представянето ще се оценява въз основа на сравнителен анализ на консумацията на гориво и данни за начина на шофиране от системата Optifuel Infomax.

Голямата награда, предвидена от организаторите от Renault Trucks, е камион Renault Гама Т с полуремарке Schmitz Cargobull за безвъзмездно ползване от 3 месеца. Шампионът на България получава и правото да представлява страната ни на големия международен финал в Испания през октомври.

Финалистите бяха определени в серия от предварителни квалификации, проведени в 8 града в България - София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Димитровград, Пловдив и Благоевград. За всяка от локациите бяха излъчени по двама шофьори с най-добър резултат и така се формира групата от 16 финалисти. Освен тях до националния финал достигнаха и най-добрите участници във вътрешнокорпоративните предварителни кръгове, които се проведоха в големи транспортни компании, работещи с камиони Renault. Така общият брой претенденти за титлата Най-ефективен шофьор на камион у нас тази година достигна близо 250.

Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се включват над 2500 участници от 30 държави. Според регламента националните състезания излъчват 30 шампиона, които ще премерят уменията си по икономично шофиране на големия финал през октомври в Испания. Там българинът ще има шанс да спечели и голямата награда - интелигентният и икономичен камион Renault T 480 13L OPTIFUEL.

Големият финал в Испания ще се проведе в две части. В първия кръг участниците ще трябва да решат тест, който проверява знанията им свързани с икономичното и екологично шофиране. Във втората фаза те ще трябва да ги демонстрират и на практика по време на 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel. Победителят ще бъде определен на база комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост.

###

Списък с финалистите:

 1. Тони Цветанов
 2. Данаил Стефанов
 3. Пламен Иванов
 4. Красимир Николов
 5. Михаил Русанов
 6. Росен Матеев
 7. Петър Минков
 8. Иван Иванов
 9. Ивайло Денев
 10. Асен Иванов
 11. Тошко Тодоров
 12. Петко Петров
 13. Любомир Койнарски
 14. Любомир Ценков
 15. Делян Христозов
 16. Стефан Памуклийски
 17. Николай Николов
 18. Пламен Иванов
 19. Християн Ангелов
 20. Милко Райков
 21. Петър Петров
 22. Таньо Танев

Повече за голямата награда Renault T 480 13L OPTIFUEL

Renault T 480 13L OPTIFUEL е проектиран с основна цел намаляване на разхода на гориво, което е основно перо в разходите на транспортните фирми. Двигателят е 13-литров EURO 6, степен C, с инжекционна система „комън рейл“. Камионът е снабден серийно и с набор от интелигентни технологии: забранен режим „power“, функция Eco cruise control с режим на контролирано движение по инерция Optiroll, изключващ се въздушен компресор, сервоусилвател с променлив дебит и функция за автоматично изключване на двигателя. Разполага и с иновативния регулатор на скоростта Optivision, който използва GPS свързаност, за да следи топографията на пътя и да съобрази изборът на предавки, ускорението и скоростта с конкретните условия.

За да се оптимизира теглото, Renault Trucks Optifuel T има няколко алуминиеви компонента (въздушни резервоари, резервоари за гориво, джанти, DFR рамка на устройството за спиране на ремаркето). И накрая, автомобилът е оборудван с гуми с ниско съпротивление при търкаляне.

Списък на държавите-участнички в Optifuel Challenge 2017:

Алжир, Германия, Белгия, България, Чили, Хърватска, Испания, Естония, Франция, Финланция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Мароко, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Обединеното Кралство, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария, Тунис и Украйна.

За повече информация:
Ина Игнатова, тел. +359 2 40 32 719, е-мейл: ina.ignatova@volvo.com