Новини


05.04.2017

Renault T 480 e голямата награда в Optifuel Challenge 2017

OPTIFUEL CHALLENGE 2017

Квалификациите у нас започват на 2 май, българският шампион ще се бори за приза на световния финал в Испания през октомври

Renault T 480 13L OPTIFUEL ще бъде голямата награда на световния финал на състезанието по икономично и екологично шофиране на камиони Renault Trucks  - Optifuel Challenge 2017. За нея ще се бори и представител на България, който ще бъде определен в националния ни шампионат, който започва през май.

Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се очаква да се включат над 2500 участници от 30 държави. Според регламента националните състезания излъчват 30 шампиона, които ще премерят уменията си по икономично шофиране на големия финал през октомври в Испания.

Предварителните кръгове в България започват на 2 май от столицата. До 22 май състезанието ще премине през 8 локации – София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Димитровград, Пловдив и Благоевград.

Шофьорите на камиони могат да се включат без предварително записване. На място те ще трябва да представят свидетелство за правоуправление Категория С+E, да се запознаят с правилата на състезанието и да ги приемат. След това те ще могат да демонстрират уменията си за ефективно шофиране на камион Renault T480, 13L, HSC, оборудван с редица решения за оптимизиране на разхода на гориво и системата Optivision, която използва GPS свързаност, за да определя смяната на предавки, ускорението и скоростта в зависимост от топографията на пътя.

“Тази година очакваме рекорден брой участници не само заради реалния шанс да спечелят голямата награда – нов камион, но и заради възможността да демонстрират своите умения.”, прогнозира Иван Ушев, Директор продажби Renault Trucks. “Все повече български шофьори развиват знанията си за икономично шофиране, познават и използват ефективно новите технологии в автомобилите. А печеливша е именно комбинацията от двете – човешкият фактор и иновативните решения”, допълва той.

Маршрутите на състезанията у нас ще бъдат зададени предварително, а шофирането ще се оценява въз основа на сравнителен анализ на консумацията на гориво и данни за начина на шофиране от Optifuel Infomax. За всяка от локациите ще бъдат излъчени по двама шофьори с най-добър резултат и така ще се формира група от 16 финалисти. Те ще се явят на националния финал на 22 юни 2017 г., където ще бъде определен и шампионът на България.

КВАЛИФИКАЦИИ БЪЛГАРИЯ - OPTIFUEL CHALLENGE 2017
София 2 и 3 май сервизен център София, бул. Сливница 630
Плевен 5 май паркинг Балканстрой
Велико Търново 9 май база Румяна Хинкова
Варна 11 и 12 май база Канотранс
Бургас 15 и 16 май паркинг магазин Метро
Димитровград 18 май бензиностанция Петрол, изход Ст. Загора
Пловдив 19 и 20 май паркинг магазин Метро 2
Благоевград 22 май картинг писта FDKARD, главен път Е79, изход за Кулата

МЕЖДУНАРОДЕН ФИНАЛ OPTIFUEL CHALLENGE 2017, 17-19 октомври, Испания
Международният финал ще се проведе в две части. В първия кръг участниците от 30 държави ще трябва да решат тест, който проверява знанията им свързани с икономичното и екологично шофиране. Във втората фаза те ще трябва да ги демонстрират и на практика по време на 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel. Победителят ще бъде определен на база комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост.

Награди Международен финал OPTIFUEL CHALLENGE 2017
Наградите на международния финал за водачите и компаниите, в които работят те са както следва:

1-во място:
водач: ваучер на стойност 6 000 евро
Фирма: влекач Renault Trucks, гама Т 480 к.с, 13 л, OPTIFUEL

2-ро място:
водач: ваучер на стойност 2 000 евро
Фирма: ваучер на стойност 5 000 евро

3-то място:
водач: ваучер на стойност 1 000 евро
Фирма: ваучер на стойност 2 500 евро

Списък на държавите-участнички в Optifuel Challenge 2017:
Алжир, Германия, Белгия, България, Чили, Хърватска, Испания, Естония, Франция, Финланция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Мароко, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Обединеното Кралство, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария, Тунис и Украйна.