Отзиви

Transports Houtch: нашите камиони работят с природен газ

Алтернативни енергии

3min
Renault Trucks D CNG Houtch

Заедно с брат си Хюг, Ален Хауч е главен изпълнителен директор на Transport Houtch, основана през 1965 г. Днес 21 от 200-те техни камиони са "зелени". По-конкретно това са Renault Trucks Гама D-Wide, работещи с компресиран природен газ и биогаз. Ето историята на Ален.

"Спомням си цялото вълнение през лятото на 2015 г. От базата ни във Френой льо Гран в департамента Аизна във Франция нашата компания вече от няколко години се занимаваше със собствения си енергиен преход и вече бяхме подписали хартата за CO2 на транспортната индустрия. Заедно с брат ми Хюг, който управлява заедно с мен семейния ни бизнес с 400 служители, взех решение да възприемем екологично отговорен подход към чистата и устойчива мобилност.

От чисто практическа гледна точка търсехме алтернатива на дизела за нашия автопарк от 200 превозни средства, 50 от които са с товароносимост между 3,5 и 19 тона. В крайна сметка се спряхме на природен газ! Затова решихме да инвестираме в нови превозни средства, използващи тази екологична алтернативна форма на енергия, и да изградим собствена денонощна станция за бързо зареждане. Тя е отворена през целия ден, всеки ден, за да обслужва други транспортни компании в региона.

Природен газ: пробег на камионите до 800 км

Затова следващият въпрос беше: Когато баща ни основава компанията през 1965 г., той има един автомобил и трима клиенти. Той винаги е бил верен на Renault и дори днес по-голямата част от нашите камиони носят логото на диаманта на радиаторната си решетка. Така че за нас беше напълно естествено да се обърнем към Renault Trucks за доставка на превозни средства, задвижвани със сгъстен природен газ (CNG).

Закупените от нас 21 автомобила Renault Trucks Гама D Wide 320 к.с. бяха разработени специално за нашата компания и за нашите точни изисквания, а именно курс на доставките между 400 и 600 км. В стандартния си вид тези камиони превозват два стелажа с по четири газови бутилки. За нас Renault Trucks добави още два, за да увеличи максималния пробег от 400 на 800 км. Тествахме това решение в продължение на три седмици с прототипен автомобил, като зареждахме гориво на собствената ни вътрешна бензиностанция. Тестът беше успешен и оттогава не сме имали никакви проблеми. Renault Trucks се грижи за поддръжката и ние сме напълно доволни от тяхната работа, но в крайна сметка ще се погрижим за собствената си поддръжка в собствен сервиз, за да бъдем напълно независими.

70% по-ниски емисии на CO2

Друго предимство на CNG е, че за разлика от втечнения газ не е необходимо да носите лични предпазни средства (ЛПС) при зареждане с гориво. То е също толкова лесно, колкото и при дизеловото гориво, и отнема не повече от петнадесет минути... което е нещо, което нашите шофьори наистина оценяват! По отношение на механичните аспекти и освен привлекателността на новите камиони, нашите шофьори са особено доволни от ниските нива на шум и по-гъвкавата скоростна кутия на Renault Trucks Гама D Wide. А положителният имидж на природния газ определено не е за пренебрегване: нашите служители са много горди от това, че "карат чисто" и "зелените" си камиони, а клиентите редовно ни поздравяват.

 

Но най-важното е, че всяка част от бизнеса печели от това решение. Ползите за околната среда са огромни, тъй като камионите на CNG отделят 15% по-малко CO2 от еквивалентната дизелова версия и до 70% по-малко, когато използват биогаз, произведен от метанизацията на селскостопански отпадъци, с какъвто се движат нашите камиони. Емисиите им също така почти не съдържат фини прахови частици, което ги прави подходящи за неограничен достъп до центъра на Париж или Лил по време на пиковете на замърсяване. И всичко това без миризма и без дим от изгорелите газове!

 

По отношение на експлоатационните разходи този вид енергия определено е изгоден в дългосрочен план, особено благодарение на ниската цена на биогаза, държавните стимули и подкрепата на местните власти. Крайният резултат е, че съм много доволен от избора, който направихме, докато чакаме да се увеличи обхватът на електрическите камиони, за да можем да тестваме и решението за електронна мобилност. Но каквото и да се случи, Transports Houtch винаги ще избира най-екологичния път напред и това е нещо, с което много се гордеем.

Профил

Ален Хауч (56 г.) е главен изпълнителен директор на Transports Houtch - компанията, създадена от баща му през 1965 г., която днес генерира годишен приход от 59 милиона евро и в която работят 400 души в шест бизнес сектора. От базата си във Фресной-ле-Гран в региона О дьо Франс тя предлага транспортни услуги, логистика, дистрибуция, доставка на енергия.

Set canonical URL
Off