Новини


 

23.06.2017

Пламен Иванов от Плевен спечели титлата “Най-ефективен шофьор на камион” в Optifuel Challenge 2017

Камион Renault Гама Т с полуремарке за 3 месеца безвъзмездно ползване е голямата награда в българския финал

Пламен Иванов от Плевен е новият шампион в традиционното състезание за ефективно шофиране на камиони Optifuel Challengе 2017, организирано от Renault Trucks. Той постигна най-добър резултат в тежката конкуренция на 20 финалисти, излъчени от общо 250 участници предварителните кръгове. На второ място се класира Петър Минков от Габрово, а третото място завоюва друг плевенчанин - Християн Ангелов.

“Преживяването беше изключително, защото трасето беше много трудно. А това означава, че трябва да имаш стратегия, да се мобилизираш и да покажеш наистина най-доброто, на което си способен. Истинско удоволствие за всеки шофьор, който държи на професионализма и иска да надскача себе си всеки ден.”, обясни победителят Пламен Иванов от “Съни Ко ООД”.

Решаващото шофиране се проведе на тежко трасе от 36 км при реални пътни условия в района на Разлог и Банско. Финалистите премериха уменията си на специални състезателни камиони Renault T 480 13L OPTIFUEL с ремаркета с 18 тона товар, които пристигнаха у нас за надпреварата от централата на Renault Trucks във Франция.

Голямата награда за победителя, предвидена от организаторите от Renault Trucks, е камион Renault Гама Т с полуремарке Schmitz Cargobull за безвъзмездно ползване от 3 месеца. Шампионът на България получава и правото да представлява страната ни на големия международен финал в Испания през октомври.

“Всички участници се представиха изключително добре, като резултатите на първите шестима бяха с минимални разлики. Всеки един от тях заслужаваше да е новият ни шампион. Победителят обаче винаги е един”, коментира Иван Ушев, Търговски директор на Renault Trucks България и председател на журито. Той припомни, че целта на състезанието е да се даде възможност на професионалните шофьори в България да покажат уменията си за ефективно шофиране при близки до реалните им работни условия.

Тестово каране по трасето направи и Управляващият директор на Волво Груп България Карин Йохансон.

Финалистите бяха определени в серия от предварителни квалификации, проведени в 8 града в България - София, Плевен, Велико Търново, Варна, Бургас, Димитровград, Пловдив и Благоевград. За всяка от локациите бяха излъчени по двама шофьори с най-добър резултат и така се формира групата от 16 финалисти. Освен тях до националния финал достигнаха и най-добрите участници във вътрешнокорпоративните предварителни кръгове, които се проведоха в големи транспортни компании, работещи с камиони Renault. Така общият брой претенденти за титлата Най-ефективен шофьор на камион у нас тази година достигна близо 250.

Optifuel Challenge 2017 e четвъртото издание на състезанието, организирано от Renault Trucks. Тази година в него се включват над 2500 участници от 30 държави. Според регламента националните състезания излъчват 30 шампиона, които ще премерят уменията си по икономично шофиране на големия финал през октомври в Испания. Там българинът ще има шанс да спечели и голямата награда - интелигентният и икономичен камион Renault T 480 13L OPTIFUEL.

Големият финал в Испания ще се проведе в две части. В първия кръг участниците ще трябва да решат тест, който проверява знанията им свързани с икономичното и екологично шофиране. Във втората фаза те ще трябва да ги демонстрират и на практика по време на 40-минутно шофиране на камион Renault Trucks T Optifuel. Победителят ще бъде определен на база комплексна оценка на постигнат нисък разход на гориво и поддържане на ефективна скорост.

###

Списък с финалистите

 1. Тони Цветанов
 2. Данаил Стефанов
 3. Пламен Иванов
 4. Красимир Николов
 5. Михаил Русанов
 6. Росен Матеев
 7. Петър Минков
 8. Иван Иванов
 9. Ивайло Денев
 10. Асен Иванов
 11. Тошко Тодоров
 12. Петко Петров
 13. Любомир Койнарски
 14. Любомир Ценков
 15. Делян Христозов
 16. Стефан Памуклийски
 17. Николай Николов
 18. Пламен Иванов
 19. Християн Ангелов
 20. Милко Райков
 21. Петър Петров
 22. Таньо Танев

Повече за голямата награда Renault T 480 13L OPTIFUEL
Renault T 480 13L OPTIFUEL е проектиран с основна цел намаляване на разхода на гориво, което е основно перо в разходите на транспортните фирми. Двигателят е 13-литров EURO 6, степен C, с инжекционна система „комън рейл“. Камионът е снабден серийно и с набор от интелигентни технологии: забранен режим „power“, функция Eco cruise control с режим на контролирано движение по инерция Optiroll, изключващ се въздушен компресор, сервоусилвател с променлив дебит и функция за автоматично изключване на двигателя. Разполага и с иновативния регулатор на скоростта Optivision, който използва GPS свързаност, за да следи топографията на пътя и да съобрази изборът на предавки, ускорението и скоростта с конкретните условия.

За да се оптимизира теглото, Renault Trucks Optifuel T има няколко алуминиеви компонента (въздушни резервоари, резервоари за гориво, джанти, DFR рамка на устройството за спиране на ремаркето). И накрая, автомобилът е оборудван с гуми с ниско съпротивление при търкаляне.

Списък на държавите-участнички в Optifuel Challenge 2017:
Алжир, Германия, Белгия, България, Чили, Хърватска, Испания, Естония, Франция, Финланция, Унгария, Израел, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Мароко, Норвегия, Холандия, Полша, Португалия, Чехия, Румъния, Обединеното Кралство, Сърбия, Словакия, Словения, Швейцария, Тунис и Украйна.

За повече информация:
Ина Игнатова, тел. +359 2 40 32 719, е-мейл: ina.ignatova@volvo.com