Съобщения за медии

RENAULT TRUCKS РАЗВИВА НОВ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ КАМИОН ЗА ГРАДСКА ЛОГИСТИКА

Електромобилност

3min
Oxygen project

Renault Trucks и GEODIS комбинират своя индустриален, логистичен и инженерен опит, за да проектират електрически камион за доставки в центъра на града.

Настъпват фундаментални промени в градския товарен транспорт, независимо дали по отношение на разпоредбите за емисии, ограничен достъп или разпространението на видовете мобилност в общественото пространство.

Превозните средства над 3,5 тона ще останат в основата на градската дистрибуция. С пълна гама от електрически превозни средства от 3,5 до 26 тона, Renault Trucks работи в продължение на десет години за намаляване на екологичния отпечатък в градската логистика. GEODIS, чиято амбиция е да намали емисиите на CO2 с 30% до 2030 г., се ангажира да извършва доставки без въглеродни емисии до 37 града във Франция до 2023 г.

Чрез новото си сътрудничество производителят и неговият логистичен партньор предприемат тази крачка напред и комбинират своето ноу-хау, за да разработят нов 16-тонен електрически камион за доставки в града, на съпоставима цена на притежание с тази на дизелов камион, което е предпоставка за широкото разпространение на алтернативните захранващи агрегати.

Мари-Кристин Ломбард, главен изпълнителен директор на GEODIS, споделя: „Извънредната екологична ситуация, съчетана с растежа на електронната търговия и въвеждането на зони с ниски емисии в големите градове във Франция, означава, че спешно трябва да засилим декарбонизацията на транспорта. Това е целта на GEODIS при сформирането на това партньорство с Renault Trucks. Искаме бързо да предоставим конкретни отговори на въпроса за устойчивата градска логистика.”

Бруно Блан, президент на Renault Trucks, добави: „Представата за камиона се променя, най-накрая се възприема като незаменим инструмент. Целта на проекта, в който Renault Trucks работи заедно с GEODIS, е да проектира камион, който безпроблемно да се слее с градската среда, сред другите участници в движението в райони с трафик и дори в пешеходни зони. Този нов камион ще бъде проектиран за удобството и безопасността на водача, както и за безопасността на жителите на града."

  • Камион, който безпроблемно се вписва в градската среда

Благодарение на съвместната работа, това превозно средство (проект: Oxygen) ще направи възможно интегрирането на всички изисквания и функции на доставката в центъра на града: премахване на замърсяването и шума, подобряване на активната и пасивна безопасност на всички участници в движението.

В ранните фази на проекта фокусът е върху:

  • Подобрена безопасност за водача и останалите участниците в движението благодарение на по-ниската кабина, която дава на водача директен изглед за оптимална защита на участниците в движението: голямо челно стъкло и множество камери вместо огледала за обратно виждане изглед от 360°; плъзгаща се странична врата от страната на пътника, ограничаваща ъгъла на отваряне на вратата.
  • По-голям комфорт за водача, който ще може да слиза от камиона от двете страни, отляво или отдясно. Качването и слизането от камиона ще бъде улеснено от много по-ниската височина на достъп, отколкото при стандартния камион за доставка. Предвидена е оптимална ергономичност и по-лесен достъп до товарното пространство. За да се постигне това, се обмисля тристранно партньорство с производител на надстройки, с оглед подобряване на операциите по товарене/разтоварване в градска среда.
  • С помощта на онлайн инструменти за свързаност, шофьорите могат да оптимизират своите доставки и маршрути.
  • За да гарантират, че това превозно средство се вписва перфектно в центъра на града и с оглед повишаване комфорта на водача, дизайнерите на Renault Trucks напълно преработиха както външните линии на камиона, така и интериора в кабината.

Доставката на прототипа е планирана за края на 2022 г. Той ще се произвежда в завода на Renault Trucks в Blainville-sur-Orne, Франция, първият европейски завод за серийно производство на електрически камиони от 2020 г.

Камионът ще бъде тестван за градски доставки в Париж от началото на 2023 г., последвано от фаза на адаптиране на база обратна връзка от шофьорите за комфорта при шофиране и след това оптимизиране на разходите за притежание.